Eldfesten 2012

Årets Eldfest i Österbybruk blev en mycket lyckad tillställning, vädret såg inte alltför lovande ut när kvällen började med lite lätt regn alldeles innan flytscenens artister skulle dra igång. Tacksamt nog slutade dropparna att falla alldeles innan starten och efter det kom det inget mer regn på hela helgen. Publiken strömmar till och snart är det alldeles fullt med förväntansfyllda människor framför scenen.

 

Mörkret sänker sig snabbt i den blå timmen. Det är lika spännande varje år hur artisterna ska tas emot av publiken, inte lätt för arrangörerna att välja något som passar alla åldersgrupper i publiken?
      
       

Ljud- och ljuskuren som var ny förra året har underlättat förberedelserna då den inte behöver byggas upp på nytt varje år.

 

Äntligen är det dags för Marie Gustavsson som är föreningens ordförande att presentera årets första artister, Highlights. Det är badbryggan som varje år blir förvandlad till den tjänstgörande flytscenen.

 

Bandet spelar härlig rockmusik från den "riktiga" epoken med material från den tidens stjärnor, Buddy Holly, Elvis Presley, Chuck Berry m.fl. Det är lite jobbigt med den höga ljudvolymen med det är väl så det ska vara?

 

När uppträdandet är slut ska flytscenen bogseras bort från bassängen. Ett precisionsjobb för flottkarlarna som drar scenen i rep utan att köra på eller skada det som ligger under vattenytan och skall komma upp i vattenshowen, den publiken sitter i mörkret och väntar på!

Helt plötsligt släcks alla ljus och fackelsimmarna tågar in till tonerna av den tyska militärmarchen "Alte Kameraden"!

Eldfesten firas för 77:e gången, de senaste 20 åren i Österby Simbadsförenings regi. Inmarschen är klar och det är dags för simmarna att gå ner i vattnet.

 

När alla fackelsimmare är i vattnet börjar de dra sig mot mitten av bassängen.

 

Fackelsimmet är ett mycket vackert skådespel, augustinatten är kolsvart och det är bara facklorna som lyser upp. Kontrasten mellan den mörka omgivningen och simmarnas facklor är enorm.

 

Simmarna har format en ring och avslutar med benspark så att vattnet stänker! Det är säkert jobbigt att bara kunna använda den ena armen? Efter det här numret simmar fackelbärarna ut från bassängen och formar en ny ring alldeles nedanför hopptornet. En person hoppar rakt ner i simmarnas ring och i samma ögonblick släcks alla facklor! Fackelsimmet är inte slut utan det kommer mer! Nu tänds hela Eldfestbassängen upp av alla monterade fontäner, belysningsarmaturer som dolts under vattenytan kommer upp, en efter en. Hela området flödar i kulört ljussken!

 

Det kanske allra vackraste partiet efter fackelsimmet är när eldslågorna ska tändas upp, två simmare på var sida av bassängen till tonerna av "It's time to say goodbye" spelad på panflöjt.

 

Allt simmande är avklarat och det är dags för den första omgången med fyrverkerier! Utanför Simbadet vid länsbommen ligger en flotte med fyrverkeripjäser och det kommer att bli en föreställning i världsklass!!!

Himlen närmast exploderar i färgkaskader när fyrverkeriet kör igång! Det går inte att återge känslan som infinner sig på bild!

 

Fyrverkerierna kommer i flera omgångar. I en paus är det dags för gondolfärden. En höjdpunkt för ett av ortens nya brudpar är att få en tur med gondolen genom bassängen. Gondoljären måste lotsa runt alla installerade belysningar utan att slå i någonstans, ingen enkel uppgift!

Nästa omgång kommer med ett lika imponerande skådespel på himlen!

I slutet på fyrverkeriet kommer den obligatoriska dykningen från hopptornet i skenet av blossen i toppen. Det är ett hedersuppdrag för traktens unga killar att ha gjort det någon gång i livet. Lördagskvällens fest är i stort sett över men det finns dans på den för året nya dansbanan att tillgå och öltält att gå till och umgås med folk. Tivolit är också öppet tills festplatsen stängs för första dagens Eldfest. I morgon blir det en ny omgång!
      


 

Söndagens Eldfest börjar lite tidigare än på lördagen och det passar säkert bra för barnfamiljer?

 

Båda dagarna går det att besöka ett tivoli för att roa sig, mest för de yngre så klart!

Tivolit är som intressantast att se på i den blå timmen, när dagsljuset blandar sig med elljuset från alla färgglada lampor som rör sig.

 

En häftig åktur garanteras!

 

Det blir mörkare och mörkare ute och det är dags att bänka sig framför scenen och lyssna på kvällens artister, tjejbandet "Timoteij." Publiktillströmningen är stor och vill man ha en sittplats måste den intas långt före föreställningens början!!!

 

Tjejerna gör en bra show men det blir inte riktigt samma tryck i musiken som lördagens band uppnådde!

 

Den andra kvällen följer samma mönster som den förra med fackelsim osv. En bra idé för att se fyrverkerierna lite bättre är att söka upp någon plats som ligger lite längre från scenen, fyrverkeriet kommer väldigt högt på himlen och det innebär nästan nackspärr att se uppåt hela tiden, dessutom skymmer gärna de stora träden i allén lite av den upplysta himlen.

 

Från sidan ser skådespelet helt annorlunda ut när inget finns i vägen för sikten. Fyrverkeriet är inte riktigt lika varje år, tack och lov för lite förnyelse, och den här gången hade en del pjäser placerats nära den fyr som alltid används. Otroligt vackert i den kolsvarta natten!

Showen fortsätter en bra stund till och det är en fantastisk upplevelse att få ta del av den! Variationen är enormt imponerande.

Allt har ett slut, även denna Eldfest. Alla aktiviteter i bassängen och uppe i luften är över för året men det går fortfarande att njuta av färgprakten hos installationerna. De kommer att lysa ända tills det är dags att stänga för den här gången. Drottningen till höger står omgiven av sina små fontäner som hela tiden skiftar färg.

Festplatsen sent på natten.

Den stora Kungen vilar i framkanten på bassängen.

Eldfesten är slut för den här gången men det kommer en ny fest nästa år. Snart är det dags för 80-årsjubileum!

 

Text och foto: Björn Söderström © 2012